Europa Universalis IV Oyunu Ve Taktikleri

   Strateji severlerin mutlaka denemesi gereken bir oyundur. Oyunu incelediğimizde görürüz ki oyun tam olarak bizden saatler harcamamızı istemektedir. Oyunda bir devleti siyasi, diplomatik ve askeri gibi birçok yönden yönetirsiniz. Oyunu öğrenmek sizin haftalarınızı alabilir. Tam artık ekonomim düzeldi derken bir görevde milli huzursuzluk yersiniz ve al bakalım belayı, bir sürü isyan riskleri olur, askerleri mecburen aktif konumda bırakır ve savunma üstleri(kaleleri) açık bırakırsınız. Bu da sizin ekonominize bir darbe olur ve hızla çökme riskiyle karşılaşırsınız.

Europa Universalis IV

   Oyunda bir savaş başlatmak ve kazanmak o kadar kolay değildir. Yani gerçekçilik konusunda pek bir eksiği yok denilebilir. Mesela Osmanlı olarak Venediğe savaş açmak için önce o topraklarda bir iddian olmak zorundadır. Sonra Venediğin askeri ittifaklarını göze almalısınız veya Venedikle ittifakları arasındaki ilişkiyi zedeleyerek ittifakların savaşa gelmesini engelleyebilirsiniz. Derken savaşı başlattınız fakat Avrupa’daki holy roman empire yani bir nevi NATO, Venediği korumak adına size savaş açabilir.

Europa Universalis IV

   Bütün bu gerçekçiliğe rağmen oyunu ilk defa oynayacaksanız almanız gereken devlet kesinlikle Osmanlı Devleti.1444 yılında gelişmeye müsait ve askeri, siyasi, diplomatik yönlerden yönetmesi en kolay olan devlet Osmanlı. Zaten oyuna giriş yaptığınızda da Osmanlı bayrağı işaretlenerek belirtiliyor. Oyun bir süre sonra o kadar sarıyor ki 400 saat oynayan tanıdıklarım var. Ben o kadar zaman ayıramadım.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.