Altın Orda Tarihi

                   Altın Orda'nın Tarihi
 
Cengiz Han ölmeden önce oğullarına topraklarını bölerek paylaştırmıştı. Bu paylaştırmadan oğlu Cuci Han'a kuzey bölgesi düşmüştür. Bu bölgede idare etmiştir.Cuci Hanın oğulları Batu Han ve Orda Han devleti babalarından  alarak batı yönünde iyice genişletmişlerdir.
 
Altın Orda HbrTekno.blogspot.com.tr

  Daha sonra ayrılmışlar ve Orda Han Ak Orda devletini, kardeşi Batu Han da Gök Orda devletini kurmuşlardır.Batu Han devleti okadar geliştirmiştir ki daha sonra Ak Ordayıda içine alarak Altın Ordayı oluşturmuştur.

   Altın Orda devleti aşırı hızlı gelişerek bulgaristan sınırlarına gelmiş ve burada Bizanslıları alt etmişlerdir.Bizansların arkasından batıda eski adıyla Lehistan,yeni adıyla Polonyayı ve Litvanyayı Berke Han doneminde ele geçirmişlerdir. Onları bir nevi vasallamışlardır. Ayrıca Berke Han Altın Orda devletinin islamiyeti kabul etmesinide sağlamıştır.
Altın Orda HbrTekno.blogspot.com.tr


   Altın Orda devleti İlhanlılarla yıpratıcı bjr savaş yaptıktan hemen sonra Timur devletinin  baskılarına maruz kalmaları onları yıpratmıştır. Ardından içeride taht kavgalarıyla beraber 1502 yılında yıkılmıştır.Yerine kazak,kazan gibi bir çok hanlık kurulmuştur.Bu en çok Moskova knezliğinin büyüyüp bugün ki Rusya olmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca Altın Orda o zamanın en büyük kapatiseli,yaklaşık 100 bin kişilik şehir olan Saray Berkeyi de kurmuşlardır.
 

YORUM yapmay ve PAYLAŞMAYI unutmayn!
Facebook=https://www.facebook.com/haberveteknoloji/
Twitter =  https://twitter.com/HbrTekno1
instagram=https://www.instagram.com/HbrTekno/
Google+=https://plus.google.com/109559271858711153724?hl=tr

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.